Нині існують десятки способів отримання металевих наноматеріалів, які умовно можна поділити на дві групи: хімічні та фізичні способи.

Металеві наноматеріали, отримані способом багатостадійного хімічного синтезу, практично завжди несуть у собі не кращу “спадковість” вихідних неорганічних сполук, що робить проблемним їх використання у галузях із жорсткими вимогами до чистоти матеріалів, що використовуються. Найбільш прийнятними для таких галузей є металеві наноматеріали, отримані за допомогою нанотехнологій, що ґрунтуються на використанні фізичних законів.

Фізичними методами отримання металевих наноматеріалів володіє лише незначна частина підприємств-виробників, розташованих, переважно в США, Великобританії, Німеччини, рф, Україні. При цьому Україна посідає одне з провідних місць у цьому напрямі отримання наноматеріалів. Щобільше, Україна завдяки відкриттю нового фізичного явища та розробці на його основі цілої групи нанотехнологій (ерозійно-вибухові нанотехнології отримання наноматеріалів) входить до світової групи великих виробників наноматеріалів. Зокрема, за допомогою ерозійно-вибухових нанотехнологій отримано такі нові наноматеріали:

  • неіонні колоїдні розчини наночастинок металів;
  • аніоноподібні висококоординаційні аквахелати нанометалів;
  • гідратовані наночастинки біогенних металів;
  • електрично заряджені колоїдні наночастинки металів;
  • електрично нейтральні та електрично заряджені металеві наночастки в аморфному стані;
  • структуровані агломерати наночастинок;
  • наногальванічні елементи;
  • енергонасичені металеві наноматеріали

У 2009 році вченими НаноСвіт (NanoSvit) була розроблена та реалізована наступна стадія нанотехнологічного процесу, яка дозволила отримувати за допомогою нанотехнологій надчисті органічні сполуки біогенних металів з харчовими кислотами (цитрати, аскорбінати та ін.) Такі сполуки вважаються найбільш біосумісними з організмом людини, тварин, рослин та вже знайшли широке застосування в:

  • косметичної галузі, для збагачення косметичних засобів мікро- та макроелементами, для заміни токсичних консервантів на натуральні компоненти з природними бактерицидними властивостями;
  • харчовій промисловості та дієтології, для збагачення харчових продуктів життєво необхідними мікроелементами;
  • у ветеринарії та медицині, для заміни неорганічних сполук на органічні біосумісні аналоги з значно більшими показниками ефективності тощо.

 

Сьогодні НаноСвіт має в активі пакет технічних умов на промислове виробництво:
- наночастинок металів;
- комплексних наноматеріалів на основі наночастинок металів, оксидів металів та гідроксидів металів;
- надчистих сполук металів із харчовими кислотами (без вмісту наночастинок);
- дієтичних добавок на основі водяного розчину колоїдного срібла;
- дезінфізуючий засіб нового покоління "Шумерське срібло" та ін.